I takt med att fotografiet har utvecklats och att kameran blivit mer tillgänglig för alla har fotograf blivit en egen yrkesgrupp och man kan välja att nischa in sig på ett visst område inom fotografi. I det här inlägget kommer du att få några exempel på vilka olika varianter av fotografer som finns och kort gå igenom vad de olika nischerna kan innebära.

Bröllopsfotograf

En väldigt vanlig sorts fotograf är bröllopsfotografen. En bröllopsfotografs främsta uppgift är att fotografera ett brudpar på deras bröllopsdag. Förutom att en bröllopsfotograf kan vara med och dokumentera under vigseln och under bröllopsfesten. En bröllopsfotograf kan också ta porträttbilder på brudparet, släkt och vänner.

Familjefotograf

En annan variant på en fotograf är familjefotografen. En familjefotograf tar porträttbilder på olika typer av familjekonstellationer. Det kan vara allt ifrån barnfamiljer till föräldrar som väntar barn.

Naturfotograf

En naturfotografs arbetsplats är till stora delar ute i naturen då naturfotografen jobbar med att fånga bilder på naturen med dess olika landskap och djurliv.

Modefotograf

Modefotografen jobbar med att ta bilder som sedan ska användas i kommersiellt bruk. De flesta modefotografer jobbar tillsammans med modeller som visar upp de plagg eller liknande som ska användas i marknadsföring.

Reklamfotograf

En annan typ av fotograf som jobbar med att ta bilder för kommersiellt syfte är reklamfotografen. En reklamfotograf kan jobba med modeller, men också ta bilder på produkter.

Porträttfotograf

En porträttfotograf jobbar med att fånga människors utseende och personlighet. Förutom att en porträttfotograf kan ta foton på människor kan en porträttfotograf också ta bilder på husdjur.

Resefotograf

Sist men inte minst så har vi resefotografen. En resefotograf tar foton från olika delar av världen och kan användas i kommersiellt syfte.